داشتن سابقه ابتلا به سرطان تخمدان در یكی از افراد نزدیك خانواده از مهم‌ترین فاكتورهای ابتلا به این بیماری است.

سرطان تخمدان، قاتل خاموش است؟! سرطان تخمدان را " قاتل خاموش " نامیده ‌اند زیرا معمولا علایم آن وقتی ظاهر می ‌شود که بیماری به مراحل پیشرفته رسیده است و عمدتا غیرقابل درمان است.

 

 

اما کارشناسان بهداشتی مجموعه ‌ای از علایم جسمی را شناسایی کرده ‌اند که در زنان مبتلا به سرطان تخمدان رخ می‌ دهند و ممکن است نشانه‌ های هشدار دهنده اولیه برای این بیماری باشند. این علایم بسیار شایع هستند و اغلب زنانی که آن ها را بروز می‌ دهند، مبتلا به سرطان تخمدان نیستند. اما برای زنان مبتلا به سرطان تخمدان، امید این است که آگاهی بیشتر در مورد آن ها به تشخیص زودرس و درمان بیماری منتهی شود.

 

 

 

جامعه سرطان آمریکا و جامعه متخصصان سرطان‌ های زنان آمریکا بر این چهار علامت به عنوان علایمی که در زنان مبتلا به سرطان تخمدان از عموم مردم شایع ‌تر هستند، ‌تاکید دارند: آروغ زدن و افزایش اندازه شکم؛ درد شکمی یا لگنی؛ اشکال در غذا خوردن و احساس سیری زودرس و تکرر و فوریت ادرار. سرطان تخمدان یكی از كابوس‌های زنان در سراسر جهان است.

 

 

 

آمارها نشان می‌دهد این سرطان پنجمین سرطان شایع زنان در سراسر جهان است. در آمریكای‌شمالی حدود 23هزار زن مبتلا به سرطان تخمدان زندگی می‌كنند كه در مراحل مختلف درمان هستند. برخی آمارها نشان می‌دهد در برخی نقاط جهان از جمله در آسیای جنوب شرقی یك زن از هر 30 زن به این سرطان مبتلا می‌شود.

 

 

 

اما آمار سازمان بهداشت جهانی نشانگر این است كه یك زن از بین هر 55 زن در جهان مبتلا به این بیماری در مقطعی از زندگی‌اش می‌شود. به طور معمول این سرطان بیماری‌ای است كه زنان بالای 50سال را درگیر می‌كند.

 

 

 

آنهایی كه فرزند ندارند بیشتر در خطر هستند.

 

اما عوامل خطر و نكاتی كه ممكن است احتمال سرطان را در زنان بالاتر ببرد چیست؟

 

 

 

به طور كلی می‌توان چند  عامل خطر اصلی را در این مورد ذكر كرد:

 

1- نداشتن فرزند و باردار نشدن، دخترانی كه ازدواج نمی‌كنند یا پس از ازدواج باردار نمی‌شوند بیشتر درمعرض ابتلا به این بیماری هستند.

 

2-  هرقدر سن بالاتر رود احتمال ابتلا به بیماری بیشتر می‌شود. عموما این سرطان زنان بالای 50 سال را به‌خود درگیر می‌كند و بیشترین افراد مبتلا بین 55 تا 60 سال را دارند.

 

3- داشتن سابقه ابتلا به سرطان تخمدان در یكی از افراد نزدیك خانواده از مهم‌ترین فاكتورهای ابتلا به این بیماری است. مطالعات همچنین نشان داده ابتلای نزدیكان فرد به سرطان‌‌های روده بزرگ، ركتوم، رحم یا سرطان سینه هم احتمال ابتلای فرد به سرطان تخمدان را افزایش می‌دهد.

 

4- زنانی كه برای برطرف كردن علائم دوران یائسگی تحت هورمون درمانی قرار می‌گیرند و برای آنها داروهای هورمونی صرفا استروژنی تجویز می‌شود، اگر برای 10سال این هورمون‌ها را دریافت كنند احتمال ابتلای آنها به سرطان تخمدان افزایش می‌یابد.

 

5- برخی تحقیقات نشان داده، داروهای تحریك‌‌كننده تخمدان‌ها كه برای استفاده‌كنندگان از شیوه درمان ناباروری IVF تجویز می‌شود، احتمال بروز سرطان تخمدان از نوع بوردرلاین را افزایش می‌دهد.

 

6- زنانی كه به بیماری آندومتریوز مبتلا هستند احتمال بیشتری برای ابتلا به سرطان تخمدان دارند.

 

7- زنان با اضافه‌وزن زیاد و دارای BMI بالای 30 هم احتمال ابتلای بیشتری دارند.

 

8- زنان پاكستانی، نروژی، ایسلندی، لهستانی و هلندی بالاترین درصد مبتلایان به این بیماری را تشكیل می‌دهند. درمان سرطان تخمدان بر از بین بردن بافت های سرطانی و جلوگیری از عود بیماری تأکید دارد.

 

 

 

 جراحی : اولین قدم درمانی در سرطان تخمدان برداشتن بیشترین مقدار ممکن از بافت سرطانی (دِبالکینگ [Debulking] یا سایتوریداکشِن [Cytoreduction]) است. این جراحی پیش آگهی بیماری فرد و حتی نوع درمان شیمی درمانی بیمار را تحت تأثیر قرار می دهد.

 

 

 

گاهی جراحی می تواند در خانم هایی که دچار عود سرطان هستند، مفید و سودمند باشد، خصوصاً اگر بتوان بافت سرطانی را به راحتی برداشت و بیمار بعد از 12-6 ماه دچار عود شده است. جراحی همچنین می تواند می تواند در تسکین علائم و ناراحتی های ناشی از رشد تومور کمک کننده باشد.

 

 

 

هرگاه یکي از علائم مشخصه سرطان تخمدان را مشاهده كرديد باید به پزشک مراجعه کنید تا دلیل اصلی بروز این علائم مشخص شود. ممکن است پزشک دربارۀ سوابق خانوادگی و شخصی، سؤال‌هايي از شما بپرسد، و انجام یک یا چند مورد از آزمایش‌های زیر توصيه كند. پزشک می‌تواند توضیحات بیش‌تری راجع به هریک از این آزمایش‌ها به شما ارائه دهد.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا